Dry Needling

Dry Needling:


Door middel van Dry Needling worden spierverhardingen, ook wel triggerpoint genoemd, ontspannen, door het gebruik van een dunne dry needle naald. Meestal is er direct verbetering voelbaar in kracht, bewegingsvrijheid en minder pijn.

Deze behandeling is gericht op spieren die erg gespannen zijn en waarbij de (langdurige)pijnklachten aanwezig zijn en vaak in een groter gebied klachten geven, nek schouder klachten die dan hoofdpijn klachten geven, lage rugklachten vanuit bv de bilspieren, tennis– of golferselleboog enz.


Door in een spierknoop/triggerpoint/ op gehoopte afvalstoffen te prikken met een naaldje, word de spierknoop losgemaakt, waarna deze spier zich meer ontspant. Bij klachten die al langer bestaan zijn er vaak meer spieren betrokken, waardoor je elders in je lichaam ook klachten voelt. Daarom worden die spieren ook in de behandeling meegenomen. Er zit wel een beetje huiswerk na de behandeling en dat is om deze spieren te rekken en uiteindelijk de spieren tot een betere conditie te brengen.


Dry Needling is een zusje van accupunctuur. Dry needling punten zijn wel accupunctuurpunten, maar accupunctuur punten zijn niet altijd dry needling punten. Ook word bij dry needling naar 1 naaldje tegelijk gebruikt waarbij er bij accupunctuur meerdere naalden tegelijk gebruikt worden


Vaak word er gesproken over triggerpoints, triggerpoint is een hard aanvoelende plek, in de volksmond knoop genoemd, in een spier. Dan is er niet alleen pijn op de plek waar je drukt, maar vaak is er dan ook uitstralende pijn.


Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan o.a. door: een verkeerde beweging of een trauma (ongeluk), een langdurige verkeerde (werk)houding, een langdurige overbelasting, bijvoorbeeld bij nek- en armklachten, overbelasting bij sport, beschadiging van weefsel, zoals bij een voorste kruisbandletsel of een hernia, onderbelasting, langdurige afwezigheid van beweging, psychologische factoren; stress, depressie, onrust en vermoeidheid, chronische infecties en allergieën, verminderde slaap


Het aanprikken van de spier met het naaldje voelt je niet of nauwelijks. Als de spierknoop wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier zich kort aanspant. Dat geeft een “diepe ” pijn.  Vaak is dit de bekende pijn, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect heeft op je klachten. De spier is meer ontspannen, meer bewegelijkheid en de pijn kan al direct minder zijn. Soms krijg je het warm en kun je gaan transpireren. Sporadisch komt het voor dat je je naar voelt. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.